Efterstær – Hvad er efterstær?

Efterstær er en type af “grå stær”, som kan komme hos patienter, der er blevet opereret for grå stær med kunstig linse.
Vi kan udføre behandlingen samme dag som konsultationen – altså uden ny tidsbestilling.

Efterstær

Ved operation af grå stær fjernes øjets biologiske linse, men en tynd membran bliver tilbage. Denne membran danner en naturlig skillevæg mellem øjets forreste og bageste del. I membranen placeres den kunstige linse. Når denne linsemembran bliver uklar, kaldes det efterstær.

Efterstær kan komme på et hvilket som helst tidspunkt efter en grå stær operation. Tidlige tilfælde kan ses efter en måneds tid, mens det i andre tilfælde først kommer efter flere år. Efterstær opleves præcis som den grå stær; synet bliver sløret, og ofte bliver der tiltagende besvær med blænding f.eks. i solskin.

Behandling af efterstær

Efterstær behandles med laser. Inden behandlingen udvides pupillen med øjendråber. Pupiludvidelsen kan i de efterfølgende 4-6 timer give lette blændingsgener. Det er derfor en fordel at medbringe solbriller.

Laserbehandlingen udføres i lokalbedøvelse med øjendråber. Man sidder ved et apparat med hagen og panden støttet som til en almindelig øjenundersøgelse. Man kan opleve en forbigående blænding i forbindelse med de lysglimt, der opstår under laserbehandlingen.

Når behandlingen er afsluttet, kan man tage hjem. Efter behandlingen kan man opleve små uklarheder, som flyder rundt i øjet. Dette aftager i løbet af et par uger og er ikke farligt. Justering af brilleglassene efter laserbehandling for efterstær er ikke nødvendigt.